dec. 7

Vin și mâncare, combinații potrivite

Vin și mâncare, combinații potrivite

Asocierea dintre felul de mâncare și vinul care i se potrivește cel mai bine poate fi considerată o știință, sau dacă preferați, o formă de artă, ceea ce înseamnă că există niște reguli care trebuiesc urmate pentru a obține cele mai bune rezultate și combinații. Subiectul acesta a fost dezbătut de multe ori iar concluziile, adică regulile, sunt destul de simple.

Pe site-ul cramahistria.ro puteți găsi mai multe articole detaliate legate de subiect. Aici, de exemplu, puteți vedea în detaliu care sunt categoriile de mâncare asociate cel mai bine cu un anume tip de vin iar aici se discută despre diferitele tipuri de desert. Vă prezentăm mai jos o listă care să rezume cât mai bine aceste reguli de bază.

  • Vinurile roșii sunt aproape întodeauna asociate cu carnea roșie, fie porc, fie vită în timp ce vinurile albe se potrivesc mâncărurilor cu carne de pasăre și peștelui
  • Vinurile ușoare se potrivesc mâncărurilor ușoare, cele grele mâncărurilor sățioase
  • Deserturilor le sunt asociate de obicei vinuri albe sau rosè, fie dulci, fie demidulci. O altă opțiune aici este șampania sau vinul spumant
  • Peștele se servește întotdeauna cu vin alb
  • Dacă ați gătit o mâncare folosind vin, se recomandă să beți același vin. Excepție sunt cazurile în care ați folosit un vin de masă obișnuit. Deși e păcat de rețetă să faceți asta
  • Gusturile opuse se pot complementa între ele. Astfel o mâncare sărată sau acră merge cu un vin dulce
  • Vinurile roșii mai grele se potrivesc cel mai bine pe timp de iarnă. Un vin alb ușor sau un rosè sunt mult mai bune și mai răcoroase când e cald afară.

Sunt reguli simple iar cea mai bună metodă de a le învăța este să le exersați cât mai des. Când mergeți la restaurant puteți întotdeauna cere recomandarea chelnerului sau, în unele cazuri, a sommelier-ului, atunci când restaurantul are un astfel de specialist la îndemână.

Regulile de mai sus sunt în primul rând un ghid pentru o cină acasă și cu siguranță vă veți impresiona prietenii sau partenerul pur și simple alegând tipul corect de vin pentru fiecare fel servit. Poate nu veți fi un expert încă de la început dar când vine vorba de vin experimentarea este cea mai plăcută parte. Site-uri precum cramahistria.ro vă stau la dispoziție atât pentru comenzi cât și pentru sfaturi în domeniu.