sept. 9

Lipsa locurilor de munca o adevarata problema

Lipsa locurilor de munca o adevarata problema

Nu cred ca mai este cazul sa va mai povestesc si eu prin cate trebuie sa treaca un tanar pentru a se angaja cu acte in regula pe un post demn de specializarea lui. Sper ca ai inteles ca tinerii despre care voi aminti si voi scrie in acest articol sunt de fapt acei tineri ce au facut o facultate (sau poate chiar mai mult), dar nu se pot angaja. Probabil, ca tu cititorule, vei fi tentat sa-mi spui ca o astfel de problema nu exista, mai ales daca tinerii cu pricina sunt foarte buni in domeniul lor, dar totusi exista o problema.

O problema pe care poate nu ne-am facut timp sa o analizam asa cum ar trebui, desi in mare parte stim despre ce este vorba – lipsa experientei. De cate ori nu v-ati trezit in fata unui angajator cu toate diplomele dupa voi si ati fost respinsi pe motiv ca nu aveti experienta? Cred ca o buna parte din tineri inca mai patesc acest lucru, desi este de preferat ca tocmai acest aspect sa se schimbe.

In ce conditii vor exista locuri de munca pentru tineri?

Nu e ca si cum am vorbi despre cat de des mergem la magazin sau cate feluri de mancare pregatim, ci subiectul locurilor de munca este unul destul de sensibil. Si probabil ca aceasta situatie va mai dura. Cel putin putem insa spera la o schimare, caci nu cred ca toate domnisoarele isi vor gasi un loc de munca intr-un studio de videochat.

Asa cum nici nu cred ca toti tinerii de sex masculin vor fi tentati si intr-un fel obligati sa plece din tara. Inca mai sper ca pentru aceasta problema va exista si o solutie pe masura, insa va trebui sa tinem cont si de cateva caracteristici importante:

  • schimbarea mentalitatii oamenilor;
  • locuri amenajate unde studentii pot capata experinta in timpul studiilor;
  • conditii optime de lucru pentru tineri;

Cati dintre voi nu v-ati intrebat daca mai este cazul sa mai ramaneti in tara sau sa va gasiti ceva in strainatate de lucru. Si nu cred ca in acest moment ar mai fi relevante toate motivele pe care le luati in calcul atunci cand ajungeti la o astfel de solutie. Ce-i drept este frustrant sa te trezesti ca ai invatat o anumita perioada de timp si ca nu ai un loc sigur unde sa poti munci.

Ca sa nu mai vorbim despre dispretul care apare intre anumite categorii de persoane, intre acele persoane care beneficiaza de un anumit sprijin, ajutor si cele care s-au straduit de-a lungul timpului sa realizeze ceea ce isi doresc prin propriile forte. Si da, cred ca sunt destule persoane care au trecut printr-o astfel de perioada si care din pacate au fost nevoiti sa treaca printr-o astfel de situatie.

Pana la urma lucrurile se vor schimba numai daca vor aparea adevarate schimbari in ceea ce numim  mentalitatea oamenilor  din acest prezent sumbru. Cat despre ceea ce va mai fi in viitor – asta nu putem sa stim, doar putem sa speram ca lucrurile se vor transforma din ce in ce in mai bine.