De la ce vârstă este sigur consumul de cafea

Posted by

Cafeaua este una dintre acele băuturi pe care doar adulții le pot savura și se plasează pe același loc cu băuturile alcoolice. Sau, cel puțin, așa e mentalitatea la noi în țară. Și nu e una tocmai greșită, dar nici chiar așa de drastică nu ar trebui să fie.

De ce spun asta? În primul rând pentru că abordarea este total greșită. Facem din cafea un bau-bau, dar nu ezităm să le dăm celor mici băuturi de tip cola sau alte sucuri acidulate și pline de zahări și conservanți. Și nu spun acum că ar trebui să le dăm cafea în schimb, ci să nu mai fim chiar atât de drastici.

Dar de unde a apărut teama aceasta de cafea?

Până nu demult se credea că consumul de cafea poate încetini sau chiar stopa creșterea pentru o perioadă, dar numeroase studii efectuate de-a lungul timpului au infirmat această ipoteză. Un adevăr există, totuși, în acest mit.

Această credință se leagă de alte studii, mai vechi, care legau consumul mare de cofeină de reducerea masei osoase. S-a descoperit însă că această scădere este nesemnificativă și se poate combate prin suplimentarea de calciu.

Moderația și supervizarea reprezintă cheia

Dacă cel mic are 3 ani, de exemplu, te vede că bei cafea și cere și el, normal că nu trebuie să îi pui ceașca în față. Un copil atât de mic nu va reacționa prea bine la cofeină, însă dacă nu acceptă un refuz îi poți da să guste un pic. Doar dacă va atinge cu buzele cafeaua nu înseamnă că nu va dormi la noapte sau va suferi de efecte adverse.

În schimb, există toate șansele să nu îi placă și să nu-ți mai ceară. În plus, și-a satisfăcut curiozitatea și cafeaua nu va mai reprezenta de acum licoarea aceea magică pe care o prepara intr-un aparat de cafea si o consumă mami în fiecare dimineață. Va fi doar un lichid negru și amar.

Revenind la vârsta sigură pentru consumul de cafea, oamenii de știință au stabilit că de la 12 ani copiii pot primi în dietă și cofeină. Asta nu înseamnă să vă beți cafeaua cot la cot, în fiecare dimineață, ci doar că mai poate gusta un pic dintr-un iced coffe, dintr-un tiramisu sau altă prăjitură cu cafea.

Totuși, având în vedere că sunt totuși copii, consumul de cofeină trebuie supervizat și limitat la minimum. Asta înseamnă că dacă adolescentul a băut deja un pahar de cola să nu îi mai suplimentezi și tu doza de cofeină cu o prăjitură însiropată cu cafea sau cu ciocolată.

În acest fel, doza de cofeină va fi depășită și cel mic se poate transforma într-un titirez. În plus, nici nu e sănătos ca organismul lui să se confrunte cu o doză prea mare de cofeină.

Acestea fiind spuse, trebuie să înțelegem că nu e chiar sfârșitul lumii dacă un copil de 12 ani bea o gură de cafea, dar nici nu e bine să facă din asta un obicei. Consumul de cafea la această vârstă este, deci, sigur, dar nu recomandat.