nov. 3

De ce gresim in anumite momente cand suntem orgoliosi?

De ce gresim in anumite momente cand suntem orgoliosi?

Nu stiu daca si tu ai fost in situatia de a lua o decizie proasta, din cauza excesului tau de orgoliu. Este posibil sa transformi o zi frumoasa intr-una urata daca nu stii cum sa temperezi ceea ce ti se intampla. Nu contest faptul ca din vina stresului si a grijilor de zi cu zi s-ar putea sa faci lucruri sau sa spui lucruri la care nici nu ar trebui sa te gandesti.

Si pentru ca am trecut de nenumarate ori prin astfel de momente nu tocmai de o persoana ingrata am sa va atasez mai jos lista mea de momente in care nu ar fi trebuit sa fiu orgolioasa, ci mai degraba rabdatoare cu cel/cea din fata mea.

Momente in care ar trebui sa lasi orgoliul acasa:

  • cand stai de vorba cu seful/sefa despre situatii delicate ale jobului tau;
  • cand ai discutii serioase cu iubitul tau despre relatia voastra;
  • cand trebuie sa rezolvi anumite probleme;
  • cand cei dragi incearca sa-ti dea sfaturi;
  • cand nu intelegi prea multe si stii ca nu ai dreptate in acea chestiune;

Iar lista asta poate continua, caci cele de mai sus sunt doar cele mai frecvente si des intalnite la orice tip de persoana. Este posibil sa fii orgolios chiar in momentele cand nu ar trebui sa faci asta. In plus trebuie sa te avertizez ca orgoliul nu iti aduce nimic bun nici in starea ta de spirit si nici in raportul de relatii dintre tine si ceilalti.

Se stie foarte bine faptul ca la furie si prin orgoliu poti face sa sufere chiar acei oameni care tin mai mult la tine si care de bine, de rau nu te-au abandonat niciodata. Cat despre starea ta de spirit aceasta se poate transforma de la o zi la alta, in functie de sentimentele pe care le ai, factorii externi, dar si de intamplarile ce iti apar asa ca din senin pe parcursul unei zile.

Iar in cazul meu lucrurile sunt putin mai complicate, deoarece starea mea de spirit se schimba de la un moment la celalalt. Eu stiu de ce mi se intampla acest lucru, iar atunci cand reusesc incerc sa-mi temperez agresivitatea din vorbe si cu atat mai mult sa incerc sa gandesc situatiile la rece. Desi pentru mine nu este caracteristic aceasta chestie pentru ca sunt o fire vulcanica, rebela ce actioneaza in consecinta.

Cat despre orgoliul meu este intr-o cantitate excesiva, probabil si de la peripetiile din ultima vreme, dar si de la neincrederea pe care mi-au starnit-o ceilalti. Nu stiu in ce fel priviti voi lucrurile, dar eu stiu foarte bine unde am gresit, cand am gresit si mai ales cu ce anume am gresit.

Si asa cum am spus de foarte multe ori am invatat sa-mi accept greselile si mai cu seama m-am acceptat asa cum sunt. Nu cred ca orgoliul te poate ajuta sa ajungi spre calea spre succes. Sunt sigura ca in cea mai mare parte te va ajuta munca, disponibilitatea ta de a intelege lucrurile si, cireasa de pe tort, sa stii sa profiti de anumite situatii.

In cazul meu lucrurile sunt clare. Am reusit sa-mi tin in frau orgoliul dupa multa munca cu mine insumi. Acum sunt constienta de ce pot face si de ce nu pot face. Si apropo am renuntat de foarte mult timp la acele lucruri ce nu imi fac bine.