Bolile intalnite la legume si combaterea lor eficienta prin insecticide

Posted by

Influentate de diversi factori externi, culturile de legume dezvolta afectiuni variate, care le afecteaza atat calitatea, cat si aspectul. Cei care fac din agricultura, din cresterea legumelor, o modalitate de a-si castiga traiul trebuie sa fie deosebit de atenti in ceea ce priveste culturile in fiecare stadiu de crestere pentru a le asigura o dezvoltare sanatoasa si frumoasa.

Exista tot felul de solutii de preventie si tratare pentru bolile diverse de care pot fi afectate. Nuoricum este o fitofarmacie online in care gasesti produse de calitate, precum Mospilan Insecticid sau altele dedicate culturilor de legume, insecticide care te pot ajuta sa tii sub control astfel de probleme. Regasesti mai jos informatii cu privire la bolile cel mai frecvent intalnite in randul culturilor de legume.

Patarea cafenie a frunzelor

Apare la tomatele crescute in spatii de tipul solariilor si a serelor. Sansele sa iti afecteze culturile sunt mai mari cand umiditatea interioara e mai mare de 95%, iar temperaturile peste 22 grade C. O recunosti dupa petele galbene ce apar pe suprafata frunzelor. In partea din spate se va forma un puf ce treptat devine brun inchis.

Poti avea in vedere masuri de preventie ca irigarea prin picurare, controlarea umiditatii aerului, dezinfectia, aerisirea, defolierea etajului inferior al plantei. Ca masura de tratare, Antracol este una dintre recomandari.

Basicarea fructelor si patarea frunzelor

Boala se intalneste indeosebi la varza, ardei, tomate, fasole si conopida. Se transmite prin buruieni si samanta infectata. Umiditatea si temperaturile crescute o favorizeaza si o identifici dupa petele verzi-galbui de pe frunze. Tesutul respectiv se necrozeaza si apar basici si pe fructe si tulpini.

Poti preveni boala prin dezinfectia materialului saditor, prin irigare, rotatia culturilor si distrugerea buruienilor, printre altele. Ca masuri curative, poti recurge la produse cuprice sau la cele pe baza de mancozeb.

Putregaiul alb

Se intalneste la castraveti, la pepeni, varza, morcov, ceapa si usturoi, conopida si altele. O favorizeaza mediile cu temperaturi intre 18 si 24 grade C si umiditate de 70 – 80%. Este vorba despre o ciuperca transmisibila prin resturi vegetale sau plante gazda. Se prezinta sub forma de pete brune si apoase invelite intr-un praf cenusiu. Planta moare cand putregaiul se instaleaza pe tesuturi. Ca preventie se pot folosi produse cuprice sau pe baza de mancoseb.

Patarea alba

Apare la patrunjel, telina, tomate, leustean. Petele circulare prin care se manifesta sunt initial brune si devin albe spre cenusiu, cu puncte negre.

Se poate observa initial pe frunzele de la baza plantei. Se extind pe tulpini cand umiditatea este crescuta.

Putregaiul cenusiu

Boala apare la salata, castraveti, varza, fasole, ceapa, solanacee. Este caracteristica culturilor de tomate in sere si solarii. Negrozarea petelor initial galben verzui ii tradeaza existenta, accentuata cand temperaturile sunt moderate, iar umiditate ridicata. Se pot indeparta acele fructe/ frunze atacate si defolia pentru circulatia eficienta a aerului.

Lista cu boli intalnite la legume continua, iar din randul acesteia mana este o afectiune foarte frecventa.

Solutii si tratamente pentru astfel de probleme intalnite de agricultori se regasesc pe Nuoricum.ro, insecticide si alte produse menite sa combata bolile la culturile de legume si nu numai.