Romanii si mersul la psiholog, o situatie sub semnul intrebarii

Posted by

Chiar daca in ultimii ani lucrurile au inceput sa evolueze si pe aceasta latura, piata romaneasca de psihoterapie este inca cu mult mai putin maturizata fara de alte tari din partea de occident a Europei. Faptul ca numarul cabinetelor individuale, respectiv a societatilor profesionale care sunt inregistrate si se inregistreaza inca in tara este in crestere este imbucurator din prisma constientizarii nevoiii de a beneficia de astfel de servicii a romanilor.

Tendinta de a evita contactarea unui psiholog, respectiv a unui psihoterapeut are la baza tot felul de motive. Cei mai multi romani au retineri in acest sens din cauza ca nu sunt constienti de avantajele pe care le pot avea sedintele in cauza pentru psihic si implicit pentru sanatatea fizica.

Mersul la psiholog si realitatea din spatele usilor unui astfel de cabinet

Serviciile de asistare psihologica vin cu o multime de avantaje si in fond despre avantaje pentru beneficiari este vorba. Apeleaza la ajutorul unui expert atat cei care trec prin momente si stari dificile, pe care nu reusesc sa le depaseasca, dar si cei care tintesc spre o dezvoltare personala/ profesionala pe care o considera putin peste puterile lor.

Psihologul nu este unul si acelasi cu psihiatrul, asta este clar o confuzie pe care inca o mai fac multi. Psihologul este absolventul facultatii de psihologie si a unei scoli de formare in domeniu. Psihiatrul este absolvent al facultatii de medicina. Diferenta fundamentala este ca psihiatrul prescrie tratamentul medicamentos necesar in tulburari psihiatrice, iar psihologul impreuna cu psihiatrul ajuta la managementul bolii psihiatrice. Psihoterapia este utila atat oamenilor fara diagnostic psihiatric, cat si celor cu acest diagnostic. Consilierea psihologica se adreseaza populatiei fara tulburari psihopatologice si poate fi orientata catre: imbunatatirea stimei de sine, orientare profesionala, suport, depasirea unor dificultati personale, autocunoastere si optimizare personala, etc.

La fel cum sanatatea fizica necesita interventia unui medic din cand in cand, asa si cea mentala poate beneficia pe urma consilierii oferita de specialistii in psihologie. Exista o multitudine de factori de natura psihologica ce pot pastra sau inrautatii starea de sanatate fizica, aspect prea putin constientizat astazi.

O alta problema este ca inca exista persoane carora le e rusine ca au dificulatati in familie sau personale. Ascund astfel de situatii, care nu trec insa fara a afecta calitatea vietii. Este o mentalitate care in unele cazuri este distructiva. Durerea sufleteasca, spre exemplu, nu se vindeca de la sine, astfel ca sedintele de consiliere din cadrul cabinetelor psihologice sunt justificate in acest sens. Nici ideea de a imbratisa suferinta ca pe o dovada a iubirii pentru cei dragi nu este una care are o explicatie plauzibila. Consilierea psihologica in acest caz este mai mult decat o necesitate pentru ca cei in cauza pot gasi un echilibru in astfel de situatii, o adorbare altfel a problemelor cu care se confrunta.

Cu atat mai mult ar trebui sa privim spre serviciile oferite de cabinetele de psihologie/ psihoterapie, spre centrele speciale care exista. PsihArt.ro este un exemplu in acest sens, care ofera servicii specializate atat pentru adulti, cat si pentru copii. Gasesti online mai multe despre acestea, dar si detalii legat de cum se desfasoara sau in ce cazuri sunt o recomandare.