mart. 1

Prevenire sau tratare?!

Prevenire sau tratare?!

Imi place sa stiu ca toti ai mei sunt bine si mai cu seama imi place sa ma asigur ca el este bine. De cele mai multe ori am gresit, pentru ca nu am acordat destula importanta unui aspect esential in viata noastra: sanatatea. Dar stiti cum este… pana nu te chinuie o problema grava de sanatate, nu prea te gandesti la acest aspect al vietii. De astfel, noi, poporul roman, suntem mai mult invatati cu reactia atunci cand apar probleme, si nu cu preventia. Cele mai evidente situatii in acest sens sunt problemele dentare. De asemenea, aceasta predispozitie spre interventie, nu spre preventie, se observa si atunci cand vine vorba de asigurari de sanatate private. Cu totii am auzit despre ele, stim cam ce servicii includ, dar prea putini dintre noi isi iau si masurile necesare incheind o astfel de polita.

Nu stiu de ce, dar mi-au ramas intiparite in minte cateva din vorbele bunicii, care mereu spunea: „de ce sa tratezi ceva, mama, cand ai putea sa previi?”. Dar pana sa inteleg eu sensul acestor vorbe, deja un membru din familie se imbolnavise si nu stiam cum sa ajungem mai repede la un doctor. Poate ca a fost vorba de inconstienta. In orice caz, asa ne-am dat seama ca anumite lucruri nu le putem ocoli doar cu ajutorul lui Dumnezeu si putin noroc.

Si probabil ca aceasta este cea mai mare problema a noastra. Ne fofilam de la ceea ce trebuia sa facem, de la deciziile pe care trebuia sa le luam si inevitabil ne trezeam intr-un moment cand nici nu prea  intelegeam ce se intampla cu noi, dar avem nevoie de ajutor. Si de unde sa iei acel ajutor, daca tu nu te-ai preocupat pentru el?! Tocmai pentru astfel de situatii neasteptate, solutia potrivita ar fi o asigurare medicala – pentru momentele in care nu stii ce sa faci.

Concluzia pe care am tras-o eu este ca ne trebuie mai multa disciplina in legatura cu problemele de sanatate. Poate ca daca am constientiza tot ce se poate intampla in jurul nostru si bineinteles situatiile potentiale care pot aparea, am acorda mai mult timp educatiei si cunoasterii atunci cand vine vorba de preventie! Cu toate astea, sunt foarte putine persoane care se gandesc la ziua de maine, la ceea ce se poate intampla si la aproapele de langa ei. Altfel, nu imi pot explica de ce oamenii nu sunt interesati de prevenire si doar se imbulzesc pentru rezolvarea problemelor, cand deja este mult prea tarziu. Intr-o lume ca asta, habar nu ai ce sa mai crezi si pe cine lasi sa-ti ofere un ajutor, insa cu putina bunavointa, poti evita toate aceste probleme si neplaceri. Sincer as vrea sa-mi spuneti voi ce ati alege: prevenirea sau tratarea?